Αναστασία Παμουκτσόγλου – ” Γυναικείος λόγος”

Molto Radio

Αναστασία Παμουκτσόγλου – ” Γυναικείος λόγος”

Η Αναστασία Παμουκτσόγλου είναι διδάκτωρ Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (ΠΤΔΕ), στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας (Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής), στην Ακαδημία της Αστυνομίας, στο Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στο μεταπτυχιακό επίπεδο στο Π.Δ.Μ. του Π.Τ.Δ.Ε. του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στα e-learning προγράμματα του Πανεπιστημίου Πειραιώς και στο Π.Μ.Σ. της ΑΣΠΑΙΤΕ. Υπήρξε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής των: «Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο», «Ευέλικτη Ζώνη», «Εκπαίδευση για τη Δημοκρατική Πολιτεία» κ.λπ. Υπηρέτησε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ως Πάρεδρος με θητεία και με ειδικότητα: Αξιολόγηση και Επιμόρφωση και Σχολική Αποτελεσματικότητα. Συνεργάζεται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς, στην ενότητα «Φιλοσοφική και Κοινωνική Συμβουλευτική». Και είναι μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας και Γ.Γ. του Παραρτήματος Αχαρνών της ΕΓΕ. Έχει δημοσιεύσει 18 βιβλία, συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους και έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων σε περιοδικά (διεθνή και ελληνικά), όπως και σε Πρακτικά Διεθνών και Πανελλήνιων Συνέδριων.

-Αναστασία,γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με το ραδιόφωνο; 

Αρχικά γιατί ανήκω σε μια γενιά που μεγάλωσε με το ραδιόφωνο. Όλα τα μουσικά ακούσματα και η ενημέρωση προέρχεται από αυτό. Κάποια στιγμή γύρω στο 1993 μου ζητήθηκε να βοηθήσω σε μια ραδιοφωνική εκπομπή, με παιδαγωγικά θέματα και βιβλία, που είχε μια φίλη. το ερωτεύτηκα.

-Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει κάποιος, για να γίνει ραδιοφωνικός παραγωγός;

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός πρέπει να αγαπά το μέσο, να έχει ευχέρεια λόγου ευελιξία, καθώς και φαντασία για να κρατάει το κοινό του, να αφουγκράζεσαι τον κόσμο, όπως λένε να διαβάζει ανάμεσα στις γραμμές ενός υπερβατικού κειμένου.

-Τι θέλεις να βγάλεις μέσα από τη ραδιοφωνική σου εκπομπή;

Κάνουμε μια προσπάθεια να ξεκινήσουμε μια ενημέρωση. Είναι μια εκπομπή που αναφέρεται κυρίως στα ανθρώπινα δικαιώματα, τα γυναικεία δικαιώματα. Στόχος μας είναι να μάθουν, είναι ακούσουν ,το τι πραγματικά συμβαίνει. Πως ξεκινήσαμε και που φτάσαμε. Και ίσως κάποιες προτάσεις που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το σήμερα και ίσως το μέλλον. Είναι μια αμφίδρομη σχέση, με προσωπικό στυλ.

 

-Υπάρχει κάποια έντονη ανάμνηση κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής σου εκπομπής; 

Και βέβαια. Η φίλη που μου έστειλε 10 μηνύματα κατά την διάρκεια της εκπομπής, για να μιλήσει στον αέρα.

-Πώς είναι το ιδανικό ραδιόφωνο για σένα;

Αυτό που συνδυάζοντας μουσική και σχόλια, δημιουργεί μια ευεξία, μια ατμόσφαιρα ταξιδιού.

-Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος σου στον αέρα.

Όταν έχασα την playlist.

-Μίλησε μας για την εκπομπή σου.

Ουσιαστικά ο «Γυναικείος Λόγος» είναι ένας διάλογο με τον ακροατή. Προσπαθεί να ενημερώσει, να μπει στην καθημερινότητα του ακροατή. Σήμερα που η γυναίκεια υπόθεση βάλλεται από παντού, κακοποίηση, βία, γυναικοκτονιες εκτιμώ ότι είναι απαραίτητο να επαναπροσδιορίσουμε τα αυτονόητα, της δικαιοσύνης, της ισότητας και του σεξισμού, από πολλές μεριές.

-Αν µπορούσες, ποιον θα έφερνες καλεσµένο στην εκπομπή σου και γιατί. 

Η εκπομπή «Γυναικείος Λόγος» είναι υπό την αιγίδα της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας. Θα ήταν όνειρο μια μικρή συζήτηση με την Μαργαρίτα Παπανδρέου, την ιδρύτρια της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας ‘η κάποιο από την ιδρυτική ομάδα γυναικών..

-Τι αγαπάς και τι µισείς στο ραδιόφωνο

Ταυτόχρονα και τα δυο γιατί δεν βλέπω τους ακροατές, Αυτή η επικοινωνία μου λείπει.

-Γιατί πρέπει να ακούσουν οι ακροατές την δική σου εκπομπή.

Δύσκολο ερώτημα. Αξίζει να ακούσουν την εκπομπή όχι απλά ως προσπάθεια απλής ενημέρωσης. Θέλω να μεταφέρω τις γνώσεις μου, τις γνώσεις των άλλων, να απαντήσω στα ερωτήματά τους , σαν μια εκπομπή που συμβαδίζει με την επικαιρότητα, την καθημερινότητα, μια εκπομπή που αναφέρεται κυρίως στα ανθρώπινα δικαιώματα, τα γυναικεία δικαιώματα.

 

Αναστασία σε ευχαριστώ πολύ!

Maria Storck

 

 

Molto Radio Όλα...πολύ! Μουσική Συνεντευξεις Νέα

>